醫生資料

男 。 兒科 。 旺角 。 私人執業    1 0
梁寶兒 Loung Po Yee
好評 1     0 負評
專科 専科類別 兒科   
地址 地址 九龍旺角朗豪坊辦公大樓41樓全層 (匯兒兒科醫務中心)
電話 診所電話 2156 5850
診症時間 診症時間 (敬請預約 By Appointment) 星期一至六:1000 - 1300:1400 - 1800
專業資格 香港中文大學內外全科醫學士 MBChB (CUHK) ; 香港中文大學公共衛生碩士 MPH(CUHK) ; 英國皇家兒科醫學院院員 MRCPCH ; 愛爾蘭皇家內外科醫學院兒科文憑 DCH (Ireland) ; 香港兒科醫學院院士 FHKCPaed ; 香港醫學專科學院院士 (兒科) FHKAM (Paediatrics) ; 英國倫敦大學臨床皮膚學文憑 PGDip ClinDerm (Lond)
電郵 drpoyeeloung@gmail.com
其他資料 尖沙咀診所地址:九龍尖沙咀廣東道5號海洋中心14樓1404-05室 (電話:2156 5850) ; 匯兒兒科醫務中心 Primecare Paediatric Wellness Centre ; 網頁:www.primecare.com.hk
按此放大地圖




醫評

共1篇醫評, 正顯示第 1 - 1 篇醫評

bobolover
共2篇醫評
求診日期: 2019-09-20
費用($): $800
費用附註:
800診金,200藥
疾病/求診原因:
濕疹
小朋友戒食手指
評論日期 : 2019-10-26

小朋友一直有咬手指情況,上到小學亦然。今年,發現十隻手指都有紅及甩皮情況,以為係食手指引致,見過家庭醫生、皮膚科醫生,搽左藥膏都無大改善,仲係好紅,經朋友介紹去咗睇梁寶兒醫生,梁醫生先幫小朋友檢查手指情況,初步認為是濕疹加癬,但睇咗我之前查嘅藥膏,認為藥膏應該有幫助,很奇怪查完藥膏情況有沒有改善。於是他跟小朋友單獨同我談論,你做晒佢啦而家但睇咗我之前查嘅藥膏,認為藥膏應該有幫助,很奇怪查完藥膏情況有沒有改善。於是他跟小朋友單獨同我談論,然後再單獨跟父母談論,最後他跟我說小朋友應該抗拒搽藥膏,因為影響他食手指,於是醫生跟小朋友談論那15分鐘就是說服他不要再吃手指及查藥膏。回到家,一如既往我跟小朋友查藥膏,連續查了15天,情況開始有改善,直至用藥膏30天後,手指有沒有再甩皮及紅腫了。梁醫生很細心,不只是看皮膚的問題,也會找出小朋友其他的問題,竟然發現小朋友是抗拒查藥膏,因為想食手指,見完梁醫生,小朋友可能是明白了隻手仔的壞處,於是就乖乖地查藥膏了,最後情況得到改善,其實梁醫生開的藥膏,也是跟其他醫生一樣,不過他有的是細心觀察小朋友的情況而作出適當的治療。



會員電郵  
會員電郵  
下次自動登入     忘記密碼