醫生資料

男 。 皮膚及性病科 。 尖沙咀 。 私人執業    15 7
胡惠福Wu Wai Fuk
好評 15     0 負評
專科 専科類別 皮膚及性病科   
專治疾病
濕疹, 皮膚敏感
暗瘡, 玫瑰痤瘡
牛皮癬, 銀屑病, 頭皮屑
灰甲, 香港腳
醫療服務 脫疣, 脫癦, 脫痣
激光去斑, 血管激光, 灰甲激光
冷凍治療, 皮膚手術
性病, 性病疣
生物製劑 (銀屑病, 濕疹, 蕁麻疹)
地址 地址 九龍尖沙咀漢口道28號亞太中心11樓1103-06室
電話 診所電話 3703 3580
診症時間 診症時間 星期一 ︰0930-1830
星期二 ︰0930-1830
星期三 ︰0930-1830
星期四 ︰0930-1330
星期五 ︰0930-1830
星期六 ︰0930-1330
星期日及公眾假期休息
參考診金 參考診金 $800以上
專業資格 香港中文大學內外全科醫學士
英國皇家內科醫學院院士
香港內科醫學院院士
香港醫學專科學院院士(內科)
卡迪夫大學實用皮膚科深造文憑
語言 中文   英文   普通話  
電郵 info@apexdermhk.com
傳真號碼 37020018
按此放大地圖




醫評

共15篇醫評, 正顯示第 1 - 10 篇醫評

choi
共1篇醫評
求診日期: 2019-11-27
費用($): $6500
疾病/求診原因:
脫疣
細心脫疣好醫生
評論日期 : 2020-01-03

胡惠福醫生脫疣很細心, 解釋疣和油脂粒分別, 我無諗過脫疣醫生也咁詳盡, 每粒疣打得仔細, 又教我脫疣後護理, 要注意防曬, 搽藥膏... 好似上左堂書咁, 醫生的態度友善親切, 真心推薦 !

Kit
共1篇醫評
求診日期: 2019-11-27
費用($): $4000
疾病/求診原因:
玫瑰痤瘡
玫瑰痤瘡
評論日期 : 2019-12-29

本人面部經常痕癢紅腫, 生好多暗瘡, 睇過普通科醫生話係濕疹, 開左類固醇藥膏, 開頭止到少少痕, 但點知越搽越差, 塊面仲紅多左, 爆更多暗瘡。之後朋友介紹睇胡惠福醫生, 我先知道皮膚科醫生問症詳細好多, 胡醫生診斷我有玫瑰痤瘡, 不是濕疹, 叫我要停止搽類固醇, 因為會有反效果, 佢好細心解答我所有問題, 不介意我重覆咁問, 而且佢會網上找圖片和我分析, 教我玫瑰痤瘡治療方法, 提醒我防曬, 佢幫我轉用消炎藥膏, 開左抗生素我食, 做激光去紅腫, 情況大大改善, 塊面已經唔紅唔痕, 本人想借此表揚胡醫生的細心和醫德!

CK
共1篇醫評
求診日期: 2019-12-03
費用($): $6500
疾病/求診原因:
皮膚疣
脫疣分享
評論日期 : 2019-12-17

朋友介紹找胡惠福醫生脫疣,我要讚賞他非常細心,脫疣期間會經常提醒我那些地方會有痛的感覺,等我有心理準備,眼皮位置有點痛,但可以接受,其他地方完全不痛,整個過程我感覺安心,做完之後先知道佢好有心機幫我脫去所有面上的疣。胡醫生也發現我頭皮痕同甩皮,我先知道有脂溢性皮炎,佢開左洗頭水比我,現在頭皮問題也改善。

Macy
共1篇醫評
求診日期: 2019-12-02
費用($): $7000
疾病/求診原因:
面部脫疣
全面脫疣
評論日期 : 2019-12-09

起初以為塊面出左好多油脂粒, 但發覺越生越多, 有些仲要好大粒, 朋友介紹我睇胡醫生, 結果先知塊面原來全部都係疣, 不過好彩可以清除。胡醫生講解病因好清楚, 佢知我怕痛同埋第一次脫疣, 特登叫姑娘敷厚D麻醉膏, 脫疣期間無咩痛, 只係眼皮有D位少少痛, 同網評講的一樣, 胡醫生真係好細心, 脫疣脫得好乾淨, 但亦不好意思用左佢太多時間, 而家D焦甩得好好。雖然我沒有比較過出面其他醫生, 但我肯定胡醫生係一個人品好好的醫生!

John
共1篇醫評
求診日期: 2019-10-03
費用($): $1000
疾病/求診原因:
藥物敏感引致皮膚反應
難得遇上的仁心仁術好醫生
評論日期 : 2019-11-22

本人罕有寫任何評論,但因為十分欣賞胡醫生的專業,寫下這長文以供想找好醫生的大家參考。

我早排腸胃不適,去睇家庭醫生,佢開咗啲腸胃藥&抗生素俾我。食咗2次藥開始覺得唔妥...嘴脣麻痹、損爛,腳面又出咗一撻紅疹。我搵返本身位醫生,見我腸胃問題以乎又好啲...淨係叫我食咗唔舒服就唔好食...可能敏感...

點知停咗藥都冇好到,嘴脣和舌頭繼續腫爛、口腔又損食嘢都痛、腳面紅疹起咗個大水泡...

我好擔心、好徬徨...又諗唔到應該睇咩專科...好彩親戚介紹我睇皮膚科胡醫生!

本身胡醫生都full booking,但我再講返自己情況俾醫生姑娘聽,最後都即日喺午飯休息之前加咗個位俾我睇埋,真係好感謝胡醫生!

胡醫生先為我細心檢查身上患處,再查看我家庭醫生開的藥,很快已為我診斷出是其中一隻抗生素引起的藥物敏感反應「fixed drug eruption」。

胡醫生為我提供了醫學數據,分析了這類藥引起此反應的機率較高。另外,也給我看了此病症的醫學圖片,以令我更明白自己的病情及明白使用口服類固醇的需要。他檢查發現我脣邊有小小的水泡,擔心我會有其他併發症,也開了額外的藥膏給我塗。

我之前也曾看過其他專科皮膚科醫生,都給我高高在上、令人不敢發問的感覺。胡醫生專業、親切的態度令整個診症過程都很放心、舒服。我身為病人由於自身的不適已十分擔心,胡醫生按病情而彈性處理預約、對病況明確的回應、由心而發關心病人的態度,令我十分欣賞他!

用了藥後,我的病情很快好轉了。綜觀這次求診經驗我十分滿意,也強烈推薦皮膚科胡惠福醫生!

Ms Yau
共1篇醫評
求診日期: 2019-09-10
費用($): $7000
疾病/求診原因:
脫疣
感謝胡醫生的醫治
評論日期 : 2019-11-14

塊面一直都好多疣粒粒,每次打完都好快生返,仲係打得唔乾淨,比較過好幾個醫生後,我決定轉睇胡醫生,才發現佢同之前醫生有好大分別,佢耐心逐一解說生疣成因,之後幫我全面脫疣,今次真係打得很乾淨,之前公司醫療卡醫生只會係咁耳幫我打十分鐘就叫停,仲剩返好多疣,但胡醫生全部疣都脫清,現在冇再好似以前咁好快生返疣,塊面依然好光滑,感謝胡醫生的仁心仁術!

Venus
共1篇醫評
求診日期: 2019-10-16
費用($): $6500
疾病/求診原因:
脫疣手勢好
評論日期 : 2019-10-30

塊面生滿好多細細粒疣, 胡惠福醫生認真地每一粒都脫乾淨, 全程用左個幾鐘頭脫疣, 但冇因此加收費用, 有醫德加好手勢, 值得推介 !

MsLo
共1篇醫評
求診日期: 2019-04-26
費用($): $800
疾病/求診原因:
頸部痣
移除頸部痣
評論日期 : 2019-10-17

胡醫生檢查痣屬於良性後,我決定把它移除。首先會打局部麻醉藥,打的過程只有輕微吉刺的感覺,之後脫的過程完全不痛,沒有任何不適。整個過程很快,大約十分鐘便完成。隨後胡醫生親自細心講解之後的皮膚護理及注意事項。 在預期的大約一星期後,啡色的‘焦’便脫落。
在整個治療的過程,感覺胡醫生很專業,技巧很熟練,所以完全沒有不安的感覺,整個過程亦很放心。

Samantha
共1篇醫評
求診日期: 2019-09-03
費用($): $2000
疾病/求診原因:
腳底生疣
細心照顧病人感受
評論日期 : 2019-10-04

我腳板同腳指都生好多疣, 搞到行路都痛, 睇過好多醫生, 做埋冷凍治療, 但只有少少改善。上網睇到胡醫生脫疣細心, 即管試下無妨, 發現佢真係好細心, 而且講解清楚, 話我知做激光又得, 做冷凍又得, 我最後選擇再做冷凍, 佢首先用儀器先幫我慢慢刮走D疣, 期間又問我痛唔痛, 之後再做冷凍治療, 結果一次就成功清晒全部腳疣, 胡醫生細心照顧病人的態度值得表揚.

hildahjgc
共1篇醫評
求診日期: 2019-08-07
費用($): $850
疾病/求診原因:
皮膚癌
胡醫生值得一讚
評論日期 : 2019-09-19

本來諗住揾胡醫生睇吓隻腳濕疹,點知佢話我隻腳濕疹只係小問題,最大問題係我右小腿有粒黑色怪癦,佢話很大機會係皮膚癌,當時嚇左我一跳,因為粒癦唔痕唔痛又係度咁多年,胡醫生即時幫我做手術切除呢粒癦,化驗結果真係皮膚癌,真係要感謝佢眼利細心!



會員電郵  
會員電郵  
下次自動登入     忘記密碼